<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nonni. Tokoleiri oli ja meni. Pää on vieläkin ihan pyörällä tiedon määrästä. Eli antoisaa oli, totta kai. Kouluttajina mainiot Katja Tamminen ja Lentsu. Porukka jaettiin kahtia, kumpikin koulutti omaa ryhmäänsä, puoliltapäivin sitten vaihdettiin ryhmää.

Mä menin koirien kanssa Tuorlaan jo perjantaina, Karppa tuli lauantaina perässä. Saatiin tosi kivat kämppikset soluun, kiitos huisin mukavasta seurasta etenkin Miralle ja kelpie Nanolle! Yötä myöten piti kumpanakin iltana jorista koiramaisia J

 

Menimme kahden päivän aikana kutakuinkin kaikki liikkeet läpi.

 

Paikallamakuu. Suurin osa koirista oli nuoria, eikä paikallamakuita otettu monenkaan kanssa vielä kovin pitkiä aikoja. Muutama saatiin kuitenkin riviin, ja Fadolla ja Lacella tämä ok. Fadon kanssa täytyy reenata ympäristön häiriökäskyillä maahanmenoa ja nousua, ettei reagoi muiden käskyihin. Ei sitä nyt(kään) tehnyt, mutta nytkähteli.

 

Seuraaminen. Ihana kun välillä joku asiantunteva ulkopuolinen sanoo, miltä Fadon ja mun meno näyttää. Hyvältä kuulemma näytti, paikka ja etäisyys sekä kontakti hyvä. Mun pitää kiinnittää huomiota lähtöihin, ja vähän hioa käännöksiäni vielä. Muuten ok. Lacen edistämiseen saatiin myös vinkkiä. Katjalla olikin mielenkiintoinen periaate: ei lelun heittämistä koskaan, Katja ei tee tätä missään liikkeissä, korkeintaan kopin heittää … Tässä voisi olla ratkaisu Lacen edistämiseen. Lasse ei edistä paljon, ja tekee sitä vain silloin tällöin. Myös useimmiten korjaa itse aina välillä paikan taaemmas J Mutta jos palkka tulisi AINA samasta paikasta (=housun sauman kohdalta), ei ehkä edes tule edistämis- ym. ongelmia? Muuten Lacen seuraaminen on tosi intensiivistä. Karin on muistettava kävellä suoraan, nyt välillä käveleskelee vinoon kun ”varoo” astumasta prinsessan jaloille… J

 

Kaukot. Meillä on kummallakin koiralla samat käskyt ja tekniikka kaukoissa. Ja uusiksi taitaa mennä osittain. Kaukoissa on otettava oma käsky maahanmenoon, nyt se on sama kuin liikkeestä maahanmenossa, joka on ihan eri liike, siinähän tekniikalla ei ole väliä. Tämä tärkeä oivallus! Ja isompi korjattava, täytyy suunnitella tarkkaan. Olen aina luullut että Fadon kaukot on hitaahkot, mutta Katjan mielestä vauhti on täysin riittävä, ja myös mun käsimerkit mukavan pienieleiset J Kiva. Näitä kannattaa silti reenata paljon leikkinä niin kuin on tehtykin. Lacella piti olla istumaan nousussa ongelma, mutta ei se tiettykään leirillä ilmennyt, hienosti ja rivakasti siellä noustiin joka kerta. Mutta paljon ensimmäisestä asennonvaihdosta vaan palkkaa, niin eiköhän se siitä. Muuten kaukot kummallakin ok, ja paikka pysyy.

 

Ruutu. Kyllä huomasi, etten ole tiennyt miten edetä tässä liikkeessä. No, nyt tiedän, kiitos Lentsun. Palkka ruudun taakse (vaikka parikin metriä ruudun takana) ja paljon nyt toistoja lelulla. Nyt on saatava koiralle varma olo, että palkka tulee ruudusta kyllä, silloinkin vaikkei se siellä valmiina ole. Hyvä tehdä myös sitä, että jättää koiran paikalle, käy bilettämässä ruudun takana, ja sitten koira ruutuun. Ja sitten se pysäytyskäsky kuvioon mukaan ennen palkkausta…! Avustajan käyttö palkkaamisessa ruudun läheltä on myös sallittu silloin tällöin, huhuu Kariii.. Näillä mennään. Loppuosa ruudusta onkin osattu reenailla oikein, ja on ihan hyvässä mallissa. Lace ja K ei olleetkaan tainneet ennen leiriä loppuosaa vielä koskaan kokeilla.

 

Jäävät. Jäävissä ei kovasti ole korjaamista - kunhan koira tekee pyydetyn liikkeen  J J J

 

Luoksetulo. On se hyvä että Lentsu on olemassa! Nyt saattaa pian pelittää Fadonkin luoksetulo. Vihdoinkin näin livenä, miten pysäytyksiä reenataan puunkierrolla. Se toimii tosi hyvin Fadolla. Ja maahanmeno sitten ihan erikseen, ja se namilla, muuten jumittaa. Täytyy myös alkaa ottamaan merkit sivuun mukaan silloin tällöin. Samat keinot kokeiltiin ja toimivat myös Lacelle hyvin. Lentsu todisti Lacella sanomansa, että tosi harvalla koiralla takapalkka toimii luoksetulon pysäytyksessä – kun palkan vei taakse Lentsu ja vielä salaa, Lace olikin pysäytyskäskyn saatuaan IHAN pihalla, mitäs nyt … Eli se palkkaustapa jää nyt muistoihin.

 

Nouto. Katjan opeista tulee suuri osa englannista, myös noudon opetus. En ole nähnyt kyllä mielenkiintoisempaa tapaa opettaa noutoa, ihastuin siihen kovasti. Vaikka miten mietin, näin Katjan systeemissä vain hyviä puolia. (Pitämisen tehostamiskeinon tosin nappasin Lentsulta.) Siinä käytetään omaa vasenta jalkaa eteen astuneena, ja koira tavallaan kiertää jalan ympäri hakemaan kapulan (koirasta voi pitää kiinni ja hetsata sitä, Fadon kanssa esim. pentuajan leikki ”yks…kaks… kolme!” käy tähän mainiosti). Siinä kohden vahvistetaan palauttamista vielä erillisellä käskyllä, joka myöh. häivytetään. Tätä täytyy prosessoida, mutta käyttöön taitaa meillä tulla jossain muodoss J Lace reenannee samoin elkein tätäkin... kummallakin koiralla hyvä keskittyä nyt pitämisreeniin ja luovutukseen edessä.

 

Hyppynouto. Ja ah, niin helpottavaa että taas sai asiantuntijan ohjeet. Olemme kiertäneet ongelmaa Fadon kanssa koko ajan! Siis sitä että kiertää välillä esteen takaisin tullessa. Niin yksinkertaista. Nyt on vain ”suurenneltava” tilannetta, ja huolehdittava että Fadolla tulee oikea mielikuva että hypyn kautta mennään, vaikka mä olisin missä ja kapula olis missä. Ja sen reenaaminen oli vielä hauskaakin! Jes. Lassella AVO-hyppy onkin koko ajan ollut tosi pro.

 

Tunnari.  Tunnari – tai tunari – on meillä tunareilla täysin tunaroitu L Sehän tiedettiin jo leirille mennessä. No nyt tiedetään miten voidaan alkaa paikkaamaan tunarointejamme. Isäntäkin uskoi nyt vihdoin sen ”saastuneet kapulat”-selitykseni (kun kuuli sen Lentsulta, huoh), ja lupasi hommata laatikollisen puhtaita kapuloita meidän talouteen. Pitämiseen nähtiin ihan uusi tapa. Kokeiltiin Fadolla myös lautaa. Aika tovi meni, kun se yritti irrotella yhtä sun toista kapulaa laudasta, ja lopulta yritti muutaman kerran aika reippaalla kuonoliikkeellä kellauttaa koko laudan ylösalaisin – taisi olla varma että alle se kuitenkin on piilotettu. Lopulta vähän vahingossa huomasi että yksi liikkui. Joo, Fadolla ei oo kyllä mitään käsitystä mitä sen pitäis hakea. Mutta intoa on tähänkin liikkeeseen, onneksi. Me onnistutaan kyllä tässäkin vielä! Lacella piilotettiin vain omaa, ja hyvin meni, sitähän on kotonakin tehty.

 

Oli huisin antoisa kurssi. Ilmatkin suosi välillä mukavasti, lauantai-illan satoi melkoisen kaatamalla, mutta muuten oli ihan siedettävää. Kylmä tuuli välillä, mutta oli se parempi kuin karmea helle.